Japon Balığı Bakımı

Birçoğumuz stres atmak, ruhumuzu dinlendirmek ve bir hobi edinmek amacıyla evcil hayvan besleriz. Evimizde, ofisimizde veya herhangi bir ortamda evcil hayvanların bulunması insanı rahatlatan etkenlerdir. Bu evcil hayvanların birçok türü ve çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süs balıklarıdır. Süs balıkları akvaryum ortamında beslenen balıklardır. Oldukça yaygın bir şekilde beslenmektedirler. Süs balıklarının en yaygın besleneni ise şüphesiz japon balıklarıdır. Hatta birçok farklı tür balık beslemiş akvaristler bu hobiye genellikle Japon balıkları ile başlamışlardır.

Japon Balıklarının Beslenmesi

Beslenme olarak genellikle otçul bir beslenme şekilleri vardır. Bu balıklar otçul beslenmelerinin yanında proteine de ihtiyaç duymaktadırlar. Japon balıklarının sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirebilmesi için düzenli aralıklarla beslenmesi gerekmektedir.

Japon Balıklarının Bakımı Zor Mu?

Bakımları diğer birçok akvaryum balığına göre kolay olan Japon balıkları dayanıklı olmaları ile bilinmektedir. Dayanıklılıklarının yanında soğuk suya karşı dirençleri yüksektir. Kötü su koşullarında kolay kolay hasta olmamaları ile bilinirler. İyi bir ortam ve su koşulları sunulduğunda ömürleri 5 ila 6 yıla kadar çıkabilmektedir.

Japon Balıkları Neden Ölür?

Japon balıklarının dayanıklı olduklarından bahsettik. Elbette bu balıklarında bir canlı olduklarını unutmamak gereklidir. Akvaryum ortamının doğru ve düzenli bir biçimde oluşturulmaması balıkların ölümüne neden olabilmektedir. Ayrıca diğer birçok balıkta olduğu gibi, hastalıklara yakalanma ihtimalleri vardır. Beyaz benek, mantar, iç ve dış parazit gibi hastalıklara yakalanabilirler. Tedavi edilmediği takdirde bu hastalıklar Japon balıkları için bir ölüm sebebidir.

Japon Balıklarının Bakımı

Bakımlarının düzenli ve eksiksiz yapılması gerekmektedir. Örneğin düzenli aralıklarla su değişimi gerekmektedir. Ayrıca akvaryumun dibindeki pisliklerin sudan alınması doğru olacaktır. Diğer bir önemli nokta ise balıklara çok aşırı yem verilmesidir. Hızlı büyüsün, aç kalmasın, biraz hareketlensin diye sürekli yem vermek doğru değildir. Şayet; günde 3 öğün olacak şekilde azar azar yem vermek doğru olacaktır.

Japon Balıklarının Üretimi

Üretimleri büyük tesislerde yapılmaktadır. Bunun nedeni akvaryum ortamının yavrular için elverişsiz olmasıdır. Üretmenin zor olduğu bir gerçektir. Yalnız, zor olsa da imkânsız değildir. Eğer birden fazla akvaryumunuz varsa sizde üretebilirsiniz. Üretim için belirli boy ve yaş kriterleri bulunmaktadır. Hazır olan dişilerin karnı yumurta ile dolar ve erkekler dişileri sürekli kovalarlar. Bunun nedeni erkeklerin dişideki yumurtaların dökülmesini sağlamaktır. Bu sayede erkek Japon balığı, dişi Japon balığından dökülen yumurtaları dölleyebilmektedir. Eğer yumurtaların diğer balıklar tarafından yenmesini istemiyorsanız; balıkları kendiniz sağmanız yerinde olacaktır. Dikkat etmeniz gereken konu burada başlıyor. Dişi balığı ve erkek balığı sağarken çok nazik ve fazla baskı uygulamadan bu işlemi gerçekleştirmelisiniz. Eğer fazla baskı uygular ve balığa zarar verirseniz, ölümü kaçınılmaz olacaktır. Yumurtalar ve spermler sağıldıktan sonra, yumurtaların içine bir hortum vasıtasıyla hava vermeniz gerekecektir. Ayrıca; metilen mavisinin damlatılması yumurtaların mantarlaşmasına ve ölmesine engel olacaktır. 10 gün içerisinde yumurtaların minik yavrulara dönüşmesi tamamlanmış olacaktır. Bu süre akvaryum koşullarına bağlı olarak artmakta veya azalmaktadır. Sonrasında canlı yemlerle veya normal yemleri ufalayarak verebilirsiniz.

Japon Balıkları Dişi Erkek Ayrımı 

Dişi erkek ayrımı aslında zor değildir. Karnı diğer balıklara nazaran şiş olanlar dişi, ince olanlar ise erkek balıklardır. Ayrıca anüs kontrolü ile dişi erkek ayrımı yapmak mümkündür. Şayet erkeklerden beyaz sıvılar çıkarken dişilerden yumurta çıkabilmektedir.

Japon Balıkları Türleri

Japon balıklarının birçok türü ve varyetesi bulunmaktadır. Oranda, teleskop, balon gözlü Japon gibi türleri bulunmaktadır. Teleskop Japonların gözleri normal Japon balıklarına göre şişkindir. Oranda japonların ise kafa kısmında bariz bir şişlik ve yumuşak bir tabaka vardır. Balon gözlüler ise daha nadir görülen Japon balıklarındandır. Gözlerinin hemen yanında balon gibi şişmiş bir deri vardır. Diğer balıkların vurması ile veya akvaryum ortamında sert cisimlere çarpması sonucu zarar görebilmektedirler.

Japon Balıkları Fanusta Bakılır mı?

Aslında hiçbir balığın fanus ortamında bakılması doğru değildir. Fanuslar büyük akvaryumların içine bitki ekimi için kullanılmaktadır. Fanusta beslenen Japon balıklarının ömrünün çok kısa olduğu da bilinen bir gerçektir.

Japon Balıkları Ne Yer?

Japon balıkları genellikle karbonhidrat ağırlıklı yemlerle beslenirler. Bu yemlerin dışında doğada yosunlarla ve küçük böcekler ile beslenmektedirler. Akvaryum ortamında kraker yemler ve pul yemler ile beslenmesi doğru olacaktır.

Neden Japon Balığı Beslemeliyim?

Hem diğer akvaryum balıklarına göre daha dayanıklı hem de birçok renk barındıran bir balık olduğu için beslenebilir. Bu balıklar için küçük akvaryumlarda yeterli olacaktır. En az 15 litre bir akvaryumda 2 adet Japon balığı rahatça yaşayabilir. Sağlıklı balıklar.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir