Evde akvaryumda balık bakımı yapan insanların en beğendiği türlerden biri olan Melek balığı cinsinin genel özelliklerine, nasıl bakıldığına, nasıl yaşadığına, nasıl üretildiğini ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Evde balık beslemeyi bir hobi gibi görerek yapan çoğu balık severin balıkların özellikleri hakkında fazlasıyla araştırma yaptığını görüyoruz. Melek balıkları, uzun ömürlü ve bakımı kolay balık türleri arasında yer alırlar. Özellikle ilk defa balık bakacak olan balık severlerin bu balıkları bakmasını tavsiye edilirken bakımı bilinçsiz bir şekilde yapılıp bakım konusunda hassas davranılmazsa doğal ortamında uzaklaşmış bu hayvanların uzun ömürlü olması beklenemez. Bu yüzden Melek balığına bakacaksak bakımı konusunda bilinçlenmeli, doğru bir şekilde beslenmeli ve doğal koşullarda yaşama biçimi düşünülerek uygun akvaryum seçimi yapılmalıdır. Covid-19 koşullarıyla evde geçirdiğimiz sürenin artması evde balık besleyenlerin sayısını oldukça artırmış. Ayrıca evde balık beslemenin çocukların sorumluluk bilinci kazanmasına da büyük katkıları vardır.
Melek Balığının Genel Özellikleri
Melek balığı oldukça zarif ve güzel görünüşe sahip mükemmel bir süs balığıdır evde balık beslemek isteyen insanların ilgi odağı olan bir balık türüdür. Bu ilginin en büyük sebebi kuşkusuz diğer akvaryum balıkları ile karşılaştırıldığında daha kolay ve masrafsız olmasına karşın çok güzel görünüme sahip olmasıdır. Melek balıkları ortalama 15 cm’ye kadar büyüyebilirken uzun ömürlü bir balık türüdür iyi bakıldığı takdirde 10 yıla kadar yaşayabilirler. Amatör olarak balık beslemek isteyen balık severlerin kolaylıkla besleyebilecegi bir balık türüdür. Genel olarak sakin bir balık türü olan Melek balıkları üreme dönemlerinde her balıkta olduğu gibi bazen agresif tavırlar gösterebilir. Özellikle çok küçük balık türleri ile birlikte beslenmeye uygun değillerdir çünkü kendisinden küçük olan balıkları yiyebilirler.
Melek Balığı Cinsiyet Ayrımı
Melek balıklarından cinsiyet ayrımı yapmak çok kolay değildir yaklaşık olarak 6-7 cm boyutlarına ulaştıklarında ve üreme hareketlerini sergilemeye başladığında cinsiyeti daha net anlaşılabilir. Özellikle erkek Melek balıklarının kafa yapıları dişilere göre daha büyük ve daha çıkıntılıdır. Üreme dönemlerinde erkek balıkların tüpçükleri dişilere göre daha inci ve sivridir. Aşağıdaki görsele bakarak bu farklılıkları daha net bir şekilde anlayabilirsiniz.
Melek Balığı Fiyatı
Balık severlerin yoğun ilgisini çeken bu balık türünün türlerine göre fiyatında bazı farklılıklar yaşansa da ortalama fiyatı 25-2500 TL arasındadır . Akvaryum tercihi içinse melek balığına uygun olmalı yüksekliği en az 50 cm olan 120-130 litrelik akvaryumlar seçilmelidir. Lakin bu ölçekteki akvaryumların kapladığı yer ve fiyatlarının pahalı olmasından kaynaklı Melek balığı besleyenlerin çok daha ufak akvaryumları tercih ettiğini gözlemliyoruz. Eğer birden çok Melek balığı beslemek istiyorsanız akvaryumunuzu olabildiğince büyük seçmeniz gerekir.
Melek Balığı Nasıl Üretilir?
Melek balığının üretimi diğer balık türlerinin üretiminden birçok farklılık gösterir.Bu yüzden Melek balığı üretimini ilk kez yapacaksanız tecrübesiz ve bilinçsiz bir şekilde yapmamak adına bu işi tecrübeli akvaristlerden yardım almanızı tavsiye ediyoruz. Melek balıkları genel olarak tek eşli ve akvaryumda bir bölgeye sahip çıkan bir türdür.Bu balık türü rastgele çiftleşmezler eşlerini kendileri seçerler.Bu yüzden Melek balığını çoğaltmak istiyorsanız 10-15 balığı bir araya getirmeniz ve eşlerini seçmesini beklemeniz gerekmektedir. Eşlerini seçen Melek balıkları birlikte yüzmeye başlarlar ve birbirlerine kur yaparlar bunları iyi bir şekilde gözlemlemeliniz ardından eşlerini seçen Melek balıklarını ayrı bir akvaryuma veya bölüme alarak yumurtlamaları için uygun bir köşe ayarlamanızda fayda olacaktır. Balıklar zamanla yumurtlayacakları yeri seçerek burayı hiçbir kirlilik bırakmayacak şekilde temizlerler. Üreme akvaryum suyunun sıcaklığı ve yumuşaklığı ideal derecede olmalıdır. Çiftleşmeleri için uygun ortam oluşturulan dişi ve erkek melek balıkları yumurtaları için birlikte nöbet tutarlar. Yavru melek balıklarının yumurtadan çıkmaları 1-2 gün sürer. Yumurtadan çıkan yavrular 4-5 gün içinde yumurta sarısını tüketir. Yavru melek balıklarının bakımı sırasında en dikkat edilmesi gereken şey kuşkusuz ebeveynlerinden ayrılması hususudur en az 1 ay ebeveynlerinden ayrı olmalıdırlar. Bu sayede yavru melek balıkları rahatlıkla büyüyebilirler. Yavru melek balıkları 6-12 ay arasında cinsel ergenliğe ulaşırlar. Melek balıkları 15 cm kadar büyüyebilirken sürü şeklinde büyütüyorsanız bazı balıkların daha ufak kaldığı gözlemleyebilirsiniz sürü içindeki baskınlık durumuna göre boyutlarının farklı olması gayet normaldir.
Melek Balığı Nasıl Bakılır?
Melek balıklarının bakımı, diğer akvaryum balıkları ile karşılaştırıldığında daha kolay ve masrafsızdır. Bu durumu abartarak Melek balıklarını kavanozda beslemek çok abartılı bir yaklaşım olur. Bu balık türünün akvaryumu ne kadar geniş olursa o kadar dirençli ve uzun ömürlü olur bu yüzden tercih edilen akvaryumun yüksekliğinin en az 50 cm olan 120-130 litrelik akvaryumlar seçilmelidir. Lakin kapladığı yer ve fiyatı göz önüne alınınca genellikle daha küçük akvaryumlarda beslendiğini gözlemliyoruz. Melek balıkları çok hareketli ve dalgalı suları sevmezler ayrıca doğal yaşam ortamlarında da olduğu gibi daha çok yumuşak suyu seven canlılardır. Bundan dolayı akvaryum suyunun pH derecesi 6 – 7 civarında olmalıdır. Melek balığı akvaryum sıcaklığı ise ortalama 26 – 28 derece arasında olması gerekmektedir. Akvaryum temizliğine önem vererek dip suyunu gerekli zamanlarda temizleyin dip suyunu aldıktan sonra ilave edeceğiniz suyun akvaryumdaki ile aynı olmasına özen gösterilmelidir. Yem olarak hem hayvansal hem de bitkisel yemleri yiyebilen Melek balığı yüzeyden beslenen balıklardır. Bu yüzden dibe batmayan pul yemler kullanılır. En ideal besinleri spirulina içeren kuru yemler, donmuş canlı yemler ve kuru canlı yemlerdir. Bitkisel besinlerden ise zaman zaman vermek kaydıyla haşlanmış ıspanak ve marul da verilebilir. Bu özellikleri dolasıyla yeni balık beslemeye başlayacak balık severlerin Melek balığını tercih etmesini tavsiye ediyoruz.
Bir yanıt yazın